litenQ

litenQ

Drivhus av gamle vinduer.

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Wed, July 19, 2017 20:42
11/7-17: Nå skjer det ting i hagen hjemme! Sørsiden er planert og sådd i, og lent inn til verandaen står det 32 vinduer som skal bli drivhus.

17/7-17: 32 vinduer er kittet på ny, og alle hasper hengsler og kroker er fjernet. Grunnarbeid er kjedelig!!


19/7-17: Vindusrammene er både yttervinduer og varavinduer, og de er ikke like. For å kunne bruke samme innfesting på alle er det frest kant på yttervinduene, lik som på varavinduene. Ikke det peneste stykke arbeid, men det skal ikke synes uansett.


16 rammer er malt, nå er det igjen bare disse som må bli hvite før en kan begynne med reisverk.


8/10-17: Nå har vi fått tak i reisverk, helt gratis. Vi har ikke fått dørene enda, men har målene på dem slik at vi kan starte bygging.

Resultatet i helgen er to ferdige vegger og en plan for taket. Har lært den harde måten at gamle håndlagde vinduer varierer i størrelse. :)15/10-17:

Drivhuset har fått tak i dag, og vi driver og planlegger sideveggene. En fin dag med bålpanne og pølselunsj. :)


22/10-17:

Drivhuset har fått vegg på de korte endene og en dør er ferdig hengslet. Planen videre nå er å få inn dør i den andre enden og gjøre et forsøk på å skjære glass til feltene over dørene. Det kan bli spennende! :)
Betong utepotter

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Tue, July 18, 2017 22:50
Det blir aldri nok potter hjemme. Spesielt store potter. Det er alltids en del planter som må inn på vinteren, og det er alltids noen planter som er svartelistet og som ikke bør plantes i bakken.

Store potter koster et par hundre kroner og oppover. Disse koster en femtilapp. :)Her er det blandet ut omtrent ti kilo betong til hver potte. Det trengs to bøtter. Den ene mindre enn den andre, slik at det blir iallefall 5 cm mellomrom. Vi brukte en murerbøtte og en vanlig 10 liter vaskebøtte.Betongen ble blandet i en annen bøtte enn den vi støpte i. Vi brukte vanlig betong kjøpt på byggvarehus, samme type som en for eksempel støper ned stolper i.
Smør begge bøttene med olje, inni den store og utenpå den lille.Fylle den lille bøtta med noe tungt.Fyll den store bøtta halvveis opp med betong og sett den lille oppi.Vi lot denne stå i to dager før vi fjernet den lille bøtta, og enda to dager til før vi tok den ut av den store. Så fikk den tørke enda et par dager. Til slutt borret vi et hull i bunnen for drenering.Så tar man det som står i forvillede potter rundt omkring, litt lecakuler i bunn, litt godt jord og planter.Papirposer som bordkort

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Wed, May 03, 2017 11:59
Små papirposer kan være fine bordkort. Kanskje kan de fylles med en liten overraskelse til hver gjest? :)
Våre poser er brettet av A5 størrelse ark, altså et halvt A4-ark.Arket limes sammen til en tube.


Så brettes de nederste 4 cm av tuben oppover.


Denne 4 cm lange bretten åpnes opp og foldes innover. Lag skarpe kanter.


Så brettes endene mot hverandre slik at de såvidt overlapper, og limes sammen. Det er her du avgjør bredden på bunnen av posen.Så brettes sidene innover på hver side, for at posene skal få en pen skarp kant. Posen blir enklere å åpne hvis denne bretten gjøres først den ene veien og så den andre, altså både mot framside og bakside.Posen kan nå åpnes.Teksten skrives på brettelinjen som blir nederst på posen.Fyll posen hvis du vil, brett den ned et par ganger i toppen, og lukk den med en klype.

Den enkleste bleiekake

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Sun, April 23, 2017 21:36
Bleiekake trenger ikke koste to tusen kroner og være overfylt med ting. Hva med å gå et steg tilbake og lage en enkel bleiekake som tar seg godt ut på gavebordet, for det er jo det som er poenget?!

Denne koster i overkant av 200 kroner pluss bleiene, men er allikevel et blikkfang! :)

Litt ettersom størrelse du ønsker, men tre pakker bleier holder. Disse er 3-6 kg og det er 36 i pakka.
Rull sammen en og en bleie og sett en strikk rundt.Klipp ut en runding i papp, ca 32 cm i diameter.I midten på sirkelen limes en papprull fra for eksempel gavepapir.Pakk bleier rundt papprøret, med strikk rundt. Blir strikken kort, knytt sammen to.Pakk i etasjer oppover. Lag så brede "hyller" som du ønsker.Fyll opp fire etasjer og klipp av papprøret hvis det stikker ovenfor bleiene.Klipp av en lengde cellofan tilsvarende det dobbelte av omkretsen på bunnen. Fest det på undersiden med tape.Snurp sammen i toppen med tape eller en tråd.Fest 40 mm silkebånd rundt hver etasje, fest i front med limpistol.
Lag 4 sløyfer. Disse er surret sammen på midten med vikletråd.Lim sløyfene på foran, rett over skjøten på silkebåndene.
Lim en treblomst på hver sløyfe, og resten av blomstene tilfeldig nedover.Et par silkeblomster og en liten sløyfe på toppen, festes med limpistol.
Postkasse dekor

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Thu, April 20, 2017 16:17
Hvis du vil ha en postkasse litt utenom det vanlige kan du kikke på dette tipset. Her har vi brukt 3D-liner og spraymaling, og vi har IKKE skrevet på frihånd! :)Postkassen er billigste type, og den ble spraymalt rosa. :)

Vi fant hjørneborden via Google med et kjapt søk på "corner border", og blåste den opp i A4 størrelse før vi kjørte den ut på et hvitt ark. Teksten skrev vi i et vanlig tekstprogram. Obs! Velg et mønster der alle streker overlapper hverandre slik at mønsteret henger sammen.Utskriften la vi i en plastlomme og tegnet på den med 3D-liner.Motivet fikk så tørke til dagen etter, og så løsnet vi det forsiktig fra plasten.Her ser du at hele mønsteret henger sammen.
Så plasserte vi hjørneborden og teksten der vi ville ha den. Litt justering, og så varmet vi postkassen bittelitt med en hårføner og trykket mønsteret mot metallet. Sitter som støpt, og tåler flere vintre! :)
Bjørkekranser

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Fri, November 25, 2016 22:35
Vi lager kranser av bjørkekvister. Små bunter overlapper hverandre rundt og festes med vikletråd. Her må man bruke ferske myke kvister for å unngå at de knekker.


Det er lurt å bruke noe for å holde styr på diameteren på kransen. Metallringer av noe slag egner seg godt, men alt kan brukes, til og med hyssing.Lag små bunter med fem eller seks kvister i hver.


Legg en bunt på ringen og fest den 10 cm inn på kvistene ved å surre vikletråd noen runder rundt. Legg endene mot høyre.Legg på neste bunt slik at endene dekker over surringen på den første bunten. Fest den andre bunten på samme måte, godt inn på kvistene, ca 10 cm fra forrige surring.


Legg så tredje bunt over den andre og fest på samme måte. Over hverandre, mot høyre hele veien.Fortsett til hele ringen er dekket. Den siste bunten skal ligge inn under den første.


Så skal alle endene festes, og da skal vi jobbe fra høyre og mot venstre. Gre kvistene slik at de ligger pent bortover og surr vikletråden med litt mellomrom bortover.Kransen er nå full brukbar som krans. Hvis man vil ha litt ekstra dekor kan det surres kvister rundt. På denne er kvistene flettet på. Legg på en kvist på innsiden av kransen med den tykke enden mot venstre. Dra kvisten rundt kransen, over og forbi den tykke enden og legg de tynne endene mot venstre.Surringene skal overlappe hverandre for at en surring skal låse den forrige.Vindusramme til bildene

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Wed, November 23, 2016 15:13
Gamle rutete vinduer passer fint som bilderamme. Her har vi frostet vinduene og laget oppheng til bildene.Rammen ble først maskert og malt med hvit kalkmaling, for deretter å bli pusset nesten helt ned med sandpapir.Alle glassene ble frostet med spray.En rute fikk hønsenetting med klyper på. Nettingen ble klippet i riktig størrelse og så ble det laget små hull i vindusrammen til å stikke nettingen inn i.I en rute laget vi en tekst med 3D-liner. Her kjørte vi ut teksten på et ark, tapet den på baksiden av glasset, og skrev på framsiden med lineren.Vi brukte samme teknikk til å lage små kruseduller rundt omkring.

I en rute laget vi små klessnorer til å henge bilder på. Vi boret hull i vindusrammen og limte hyssing inn i hullet.Den nederste ruten fikk ordet familie skrevet med små trebokstaver. Disse er spraylakkert og limt rett på glasset.Små hvitmalte kvister dekker det ene glasset, og i de gjenværende rutene tegnet vi en krusedull i hjørnet og plasserte en enkel klype øverst.Betongkuler

Trinn for trinnPosted by Sissel Pedersen Tue, November 22, 2016 08:57
Cotton balls, eller garnballer som vi kaller det hos oss, er på nytt populære. Denne gangen i betong. Vi måtte også prøve!


Vi valgte å bruke fliselim denne gangen. For å slippe rengjøring av boller og sleiver blander vi den ut i en bærepose. Tre deler pulver, en del vann, til en masse med meliskonsistens. Du trenger ikke å røre nede i posen, du kan bare velte posen litt frem og tilbake for å blande innholdet.


Så fisket vi ut tråden fra midten av et garnnøste og slapp resten av nøstet opp i posen.Så var det bare å dra opp litt og litt tråd og surre rundt en ballong. Pass på at tråden er skikkelig våt, og ha heller på for mye enn for lite tråd.Kulene bør få tørke et par dager før ballongen sprekkes. Våre kuler fikk lys inni, og vi brukte enkle batteridrevne lenker av billigste sort. :)

Next »